Motocykloví veteráni ve Vizovicích – shrnutí průběhu výstavy

V červenci proběhla v místním Kulturním centru netradiční výstava historických motocyklů.

Vystaveno bylo 46 strojů české, německé i britské výroby, které zanechaly neodmyslitelnou stopu v dějinách motocyklového průmyslu. Některé z exponátů prošly renovací, jiné se nacházely v původním stavu.

Každý návštěvník měl možnost nahlédnout do historie těchto strojů a v případě některých také nostalgicky zavzpomínat na léta, kdy podobná vozidla sami vlastnili. Po prohlídce exponátů bylo možné hlasovat v anketě o „nej“ motocykl, kterou nakonec s přehledem ovládl stroj značky ČZ 175 Skůtr, lidově známý pod přezdívkou „prase“. Na druhém místě skončilo vozidlo typu Praga 500 BD a v závěsu za ním pak Ogar 350-12. V návštěvnickém hodnocení se ale neztratila ani vozidla zahraniční výroby, jako například britské stroje AJS 500 SV S9L či Ariel VB 600 SV, soutěž sympatií však s přehledem ovládly české motocykly.

Výstava byla vítaným zpestřením programu nabízeného naším Kulturním centrem a turisticky atraktivním obohacením města v průběhu letních měsíců. Během července ji navštívilo více než 2000 lidí z Česka i zahraničí, což samo o sobě svědčí o její unikátnosti. Zprávy o výstavě převzala v jejím průběhu média z okolí, včetně Českého rozhlasu Zlín.

Exponáty byly Kulturnímu centru zapůjčeny motocyklovými nadšenci bez nároku na finanční odměnu, díky čemuž se také podařilo pokrýt všechny náklady spojené s realizací. Po skončení výstavy byly všem, kdo vozidla zapůjčili předány čestné diplomy. Uvědomujeme si, že tyto stroje mají pro jejich vlastníky vysokou jak finanční, tak zejména osobní hodnotu, o to více si tak vážíme jejich důvěry a ještě jednou jim všem touto cestou děkujeme. Poděkování patří také Radomíru Šiškovi a dalším, podílejícím se na přípravách akce, které trvaly půl roku.

Vzhledem k velkému zájmu o letošní výstavu jsme se rozhodli velký sál využít obdobným způsobem i do budoucna a už nyní připravujeme expozice s rozmanitou tematikou na nadcházející roky.

 

Motocykly, které se umístily v top 10 v anketě sympatií:

1. ČZ 175 Skůtr („prase“)

2. Praga 500 BD-104

3. Ogar 350-12

4. JAWA 350 Ogar

5. AJS 500 SV S9L

6. JAWA 350 Sport

7. ČZ 250 ENDURO 998.2

8. JAWA 50 Pionýr (pařez)

9. JAWA 250 Panelka

10. ČZ 360 Montreal 969 Cross

 

Foto: Petr Jaroň